
Şirketlerin iş süreçlerini kesintisiz yürütebilmeleri, bilgileri en iyi şekilde paylaşabilmeleri için ağ yönetimi ve güvenlik büyük önem taşıyor. Ağ yönetimi ve güvenliğin bir bütün halinde düşünülmesi, politikalar oluşturulması ama erişimin her zaman kolay olması en önemli noktalar arasında yer alıyor.
Günümüzde ağ yönetimi ve güvenlik şirketlerin en çok önem verdikleri konulardan birisi haline geldi. Artık şirket kullanıcılarının cihazları sadece masalarında bulunan bir bilgisayardan ibaret değil. Kullanıcıların dizüstü bilgisayarları, tabletleri, cep telefonları gibi birçok cihazı bulunuyor. Hatta artık bu cihazlara çok yakında akıllı saatler gibi giyilebilir teknolojiler de eklenecek. Şirket içerisinde bulunan anahtarlar, yönlendiriciler, ağ depolama cihazlarına bir de ağa bağlı akıllı televizyonlar gibi medya cihazları da eklenecek. Bugün ya da yarın her şirket bu eğilimle karşı karşıya kalacak ve ağ üzerindeki trafik inanılmaz bir şekilde artacak. Bu noktada özellikle şirketler ağ yönetiminin ne kadar önemli olduğunu özellikle ağda yaşanan çeşitli sorunlardan sonra daha da iyi anlayacaklar.
Ağa bu kadar cihazın eklenmesi, ek olarak kullanıcıların şirkete ait olmayan kendi cihazlarını da iş için kullanmaya başlamaları ya da ağa bağlamaları (Bring Your Own Device – Kendi Cihazını Getir) beraberinde de doğal olarak güvenlik gibi bazı sorunları da getirecek. Son yıllarda meydana gelen bazı olaylarda gördüğümüz gibi en küçük bir güvenlik açığı dahi şirketlerin milyonlarca lira zarar etmelerine ve itibar kaybetmelerine neden olabiliyor. Bu yüzden güvenlikten dosyamızda özellikle daha fazla bahsetmeyi amaçlıyoruz.
Ağ yönetimi kritik önem taşıyor
BT açısından baktığımızda ağ yönetimi ve güvenlik denildiğinde akla ilk olarak ağ trafiği, ağdaki cihazlar, performans gibi başlıklar gelirken bakış açımızı iş yapma doğrultusunda çevirdiğimizde akla ilk gelen iş süreçlerinde kesintisizlik ve bilgi paylaşımı geliyor. Bu yüzden ağ yönetimi ve güvenliğe çok farklı bir açıdan bakmak gerekiyor. Gözetilmesi gereken pek çok risk faktörü bulunuyor. Ağdaki en ufak kesinti, en ufak bir güvenlik açığı şirketteki kullanıcıların iş yapamaz hale gelmesine neden oluyor ve tüm süreçler kesintiye uğruyor.
Bu nedenlerden dolayı ağ yönetimi ve güvenlik için seçilecek ürün ve çözümlerin çok dikkatli bir şekilde gözden geçirilmesi, şirkete en uygun çözümün ve politikaların hayata geçirilmesi hayati önem taşıyor.
Güvenlik açısından baktığımızda özellikle kendi cihazını getir yaklaşımında şirketleri bekleyen birçok tehlike bulunuyor. Örneğin geçtiğimiz günlerde ICT Summit NOW – Bilişim Zirvesi’13’te bir konuşma yapan IntelRAD CEO’su ve aynı zamanda beyaz şapkalı bir korsan olan Can Yıldızlı sunumunda bu tehlikeyi açık bir şekilde gösterdi. Kullandığı Google Android tabanlı akıllı telefonuna yüklediği bir yazılımla katılımcılardan birisinin Facebook’una girerek (bu arada katılımcıdan izin aldı) durumunu güncelledi. Elbette yapabileceği sadece bununla sınırlı değildi ama katılımcılara akıllı telefonların güvenlik açısından nasıl büyük bir tehlike yaratabileceğini açıkça göstermiş oldu. Yıldızlı, korsanların acemi ya da profesyonel olmalarına bakmadan, bakış açılarının çok farklı olduğunu ve o bakış açısını anlamadan savunmanın imkan dahilinde olmadığını anlattı.
Bizim buradan çıkarmamız gereken en büyük sonuç ise tehlikenin hiç beklenmedik bir yerden, hiç beklenmedik bir anda ortaya çıkabilmesi ve bizim bunlara hazır olmamız gerektiği. Bu yüzden ağ yönetimi ve güvenliğin kesinlikle bir bütün halinde düşünülmesi gerekiyor.